Дякуємо за довіру
Ми будемо надсилати Вам тільки найактуальнішу інформацію
Заявка успішно відправлена
Менеджер скоро зв'яжеться з вами!
Кількість номерів та гостей
Заїзд - виїзд
18 Apr - 20 Apr
Дорослі 18+ років
-
1
+
Діти до 6 років включно не тарифікуються. Діти від 7 років тарифікуються як дорослі.

Карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні

Карпатська кухня — це не просто страви, що приготовані в гірських умовах. Це повноцінна гастрономічна культура, яка має давні джерела, формується вже не одне століття, приправляється багатою історією та самобутністю гірського регіону України. Вона доволі толерантна й обʼєднує елементи української, польської, угорської, словацької, румунської національних кухонь. Але є одна відмінна особливість гастрономії Карпат, та сама родзинка в ній — смачна гуцульська кухня, яка наділена унікальним поєднанням смаків, традицій та ароматів, що формувалися під майстерними побутовими барвами й знаннями гуцульських ґаздинь.

карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні - Номер 1

Страви Гуцульщини й Закарпаття підкорили вже не одне серце сучасної української жінки та наситили гастрономічним задоволенням шлунки нащадків козаків. А для іноземних гостей Карпат місцева кухня — то взагалі щось божественне, неординарне і дуже смачне! Туристи часто повертаються у гори, щоб знову відчути на рецепторах ті ноти ароматних страв і розвідати стародавні рецепти, що інтерпретовані під сучасну кулінарію. Отож, чим саме вабить кухня Карпат і що, безсумнівно, треба спробувати?

Застерігаємо, стаття викликає шалений апетит і провокує прийняття імпульсивних рішень про поїздку в Карпати! Будьте готові до гастрономічного вікенду!

Особливості карпатської кухні

Перш за все, гуцульська кухня вирізняється історією, традиціями, душею. Рецепти місцевих страв передаються із покоління в покоління, зберігаючи первісний смак. 

По-друге, важливою характерною рисою тутешньої кухні є екологічність і натуральність. Для гуцулів це звичне явище, споживати приготовлені продукти, що виросли серед чистого гірського повітря, на родючих Карпатських землях, що не бачили хімічних добрив. Тільки-но уявіть цей соковитий смак ягід, вирощених в екологічних умовах, що є абсолютно природними. Гриби ростуть в диких, недоторканих лісах, а риба водиться в чистих кришталевих водах. Стада овець, корів і коней випасаються серед соковитого зеленого різнотравʼя, то й молочні продукти з місцевих сироварень початково мають назву «Еко» і для цього не треба додавати будь-яких зусиль і хімічних компонентів, щоб зробити продукт «чистим» у всіх сенсах.

карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні - Номер 2

По-третє, є ще одна особливість у страв Карпат. Автентичні старовинні рецепти створювалися навколо головних продуктів, якими багатий гуцульський край. Це не є випадковий мікс інгредієнтів. Навпаки, кожен продукт під час приготування розкриває в руках гуцульських господинь увесь свій смаковий потенціал, наприклад:

  • Гриби. Так склалося в умовах густих смерекових лісів, що влітку тут росте дуже багато білих грибів, які є основним компонентом у приготуванні грибної юшки, грибної підливи та просто маринованих грибів, що на кожному столі є головною закускою.

  • Риба. Річкову рибу, а особливо форель, тут рідко маринують в соусах, а пікантного смаку їй додають місцеві спеції, що зібрані на полонинах серед гірських трав.

  • Малина, ожина, вишня, черешня. Ягоди є головними компонентами в приготуванні гуцульських десертів, напоїв, настоянок та варіння.

Мʼяса серед локальних страв раніше майже не було, натомість сьогодні гостям Карпатських гір у місцевих колибах, кафе та ресторанах пропонують соковиту гуцульську буженину, мʼясні крученики та запашну домашню ковбасу. Прихильники класичних мʼясних страв точно не залишаться голодними!

карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні - Номер 3

Майже всі карпатські страви готуються на свіжому повітрі біля ватри. Перші страви довго томляться в чавунних казанах, мʼясо й риба запікаються на вугіллі, а поки ароматний чай із трав бурлить на вогнищі, господині встигають на кухні спекти кукурудзяні коржики, що гарно смакують як десерт. То що ж саме варто спробувати, щоб знайомство з Гуцульською культурою видалося дуже колоритним, смачним і вдалим?

ТОП-страви, що варто спробувати

Піші прогулянки на свіжому повітрі Карпат добре впливають на апетит, тому обравши місцеву колибу для перепочинку, сміливо замовляйте:

  1. Банош — це символ гуцульської гостинності. Його готують з кукурудзяного борошна, що вариться на воді або молоці до густої консистенції. Традиційно подають з вершками, сметаною, грибами, шкварками та бринзою. Рецепт приготування баношу вже довгі роки залишається незмінним.

  2. Бограч. Ситна, ароматна, пікантна й насичена смаками перша страва, яка готується в казані на відкритому вогні. Головний інгредієнт — свинина або яловичина, інколи курятина і багато овочів: перець, морква, помідори, цибуля, картопля. Дуже «навариста» страва, пікантності якій додає паприка. 

  3. Гуцульські голубці. Нестандартні, маленькі за розміром голубці готують з тонких листків капусти. До начинки додають мʼясний фарш, рис і білі гриби. Іноді замість м’яса господині вкладають всередину кислу капусту.

  4. Грибна юшка. Королева серед перших страв — ароматна, смачна, приправлена і дуже пікантна на смак. Господині готують юшку на основі білих грибів, додаючи картоплю, зелень, цибулю і моркву. В сучасних рецептах ще зʼявилася в грибному супі домашня локшина. Ситно і смачно!

  5. Кнедлики. Цікава страва з борошна, що схожа на розпарений хліб. Щось середнє між варениками й галушками. По суті це варений пиріжок із картопляного тіста без начинки або з нею.

  6. Місцеві сири. Різноманіття гуцульських сирів вражає не менше, ніж асортимент італійських. Головною богинею сирів є бринза — овечий сир з пікантним солонуватим смаком. Її можна вживати окремо або ж додавати до страв на смак. Будз — свіжий сир з овечого молока. Вурда — варений сир із сироватки та овечого молока. Усі види сирів чудово смакують з ягідними джемами та місцевим медом.

  7. Десерти у Гуцульській кухні — різноманітні й натуральні. Медові коржики, вареники з ягодами, пляцки, гомбовці — до ароматного чаю смакує абсолютно все.

  8. Напої. Гарячі духмяні чаї, узвар та компоти з місцевих ягід, міцні алкогольні наливки та медовуха — серед напоїв можна обирати все, чого бажає душа на момент відпочинку в Карпатах. 

карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні - Номер 4

Гуцульська кухня — це рай для гурманів! 

Де спробувати карпатські страви?

Звичайно ж, прямуючи на відпочинок у Карпати, потрібно знати заздалегідь, де зупинитися на смачний бограч, де спробувати смачне мʼясо на ватрі, а де готують десерти, за які можна душу віддати! 

На курорті Буковель сконцентрована максимальна кількість різнопланових закладів гостинності від садиб і колиб, до фешенебельних ресторанів. Тут поєднуються гуцульські смаки та кухні країн світу, інтерпретуються подачі та народжуються нові рецепти зі збереженням давніх традицій і секретів приготування.

Зупинитися на перепочинок і смачний обід можна в готельно-ресторанному комплексі Підгірʼя, де подають класичні гуцульські страви з витонченим ароматом і смаком, а за вікном ресторану вас тихо вітають мальовничі Карпати. Тут смачно дітям і дорослим. Родзинкою закладу є дровʼяна піч, в якій готуються соковиті стейки, риба, ковбаски й ароматна випічка! Серед туристів, які приїжджають за гастрономічними враженнями, також популярні такі ресторани: Грибова Хата, корчма Фільварок, Сало, Сажа, Колиба, Кухня Гір, Бугіль, Фелічіта, Арт Дровітня.

карпатські страви: відкрийте для себе смак гуцульської кухні - Номер 5

Гори кличуть! А неймовірна багата історична гуцульська кухня в Буковелі готова вражати класичними й нестандартними поєднаннями інгредієнтів.

 

Смачного гастрономічного знайомства зі стравами Карпат!

;