Дякуємо за довіру
Ми будемо надсилати Вам тільки найактуальнішу інформацію
Заявка успішно відправлена
Менеджер скоро зв'яжеться з вами!
Кількість номерів та гостей
Заїзд - виїзд
17 Sep - 19 Sep
Дорослі 18+ років
-
1
+
Діти до 6 років включно не тарифікуються. Діти від 7 років тарифікуються як дорослі.

Гриби Карпат: коли починається «тихе полювання» і де найбільш грибні місця

Карпатські гриби по праву вважаються однією з «візитних карток» регіону. Королі-боровики, завзято-яскраві лисички, маслюки, що поблискують липкою вологою, аристократичні трюфелі та інші представники грибного братства розбурхують уяву туристів і змушують завмирати серце в передчутті чергової здобичі.
Згідно з народними традиціями, гриби в Карпатах зведені у своєрідний культ. Їх називають годувальниками, приписують магічні властивості, згадують у казках і піснях і, звісно ж, уміють збирати та готувати. Хоч би які сучасні та різнопланові розваги пропонували гостям Карпати, гриби завжди мають незмінну популярність і цілком можуть конкурувати з екстремальними видами активного відпочинку, адже викликають не менший підйом адреналіну та бурю позитивних емоцій.

Види грибів у Карпатах

Тут росте понад 200 різновидів грибів — красивих, корисних та екологічних.
Лісові гриби є цінним джерелом білка, а також вітамінів (A, B1, B12, C, D) і мікроелементів (калій, кальцій, мідь, цинк, сірка, марганець, йод, фосфор тощо). А які страви пропонує гуцульська кухня дорогим гостям!Гриби, тушковані в сметанному соусі з бринзою, солоні та мариновані варіації, картопляно-грибні деруни, запашний банош, вареники з капустяно-грибною начинкою та інші смаколики має скуштувати кожен турист.

Їстівні гриби Карпат

Відповідно до класифікації всі їстівні гриби Карпат поділяють на 4 групи, ґрунтуючись на їхній поживності та смакових характеристиках:

  • 1 група — елітні, з ніжною м'якотою і вишуканим смаком. Вміст білка підвищений, також у складі є достатньо вітамінів і мінералів. Це грузді, боровики (білі гриби), делікатесні рижики, трюфелі.

  • 2 група — не поступаються за корисністю, проте мають більш жорстку м'якоту. Сюди належать: маслюки, печериці, підосичники, підберезники.

  • 3 група — включає лисички, опеньки осінні та літні, моховики, сморчки, сироїжки. Відмінний продукт, проте трохи поступається за смаковими якостями.

  • 4 група — всі інші їстівні види грибів.

Варто уточнити, що існує також група «умовно їстівні гриби» — джерело постійної спокуси для любителів експериментів і гострих відчуттів. Ці гриби не становлять небезпеки тільки в разі дотримання правильної технології приготування, тому не терплять дилетантства.

Отруйні гриби Карпат

У Карпатському краї трапляється понад 20 видів отруйних грибів, вживання яких дуже небезпечне для людини. Найчастіше в кошик грибника потрапляють несправжні опеньки, червоний і пантерний мухомори, бліда поганка. Деякі токсичні гриби дуже схожі на своїх їстівних «родичів», що призводить до помилкового вибору.

  • Бліда поганка (мухомор зелений) — схожа на опеньки та сироїжки, часто зустрічається на схилах гір. Її отрута токсичніша за отруту змії! Відмітною ознакою останньої є зеленуватий відтінок шапочки та характерне кільце на ніжці. 

  • Мухомор весняний — плутають із печерицями, відрізнити можна завдяки плівковому кільцю на ніжці.

  • Жовчний гриб — грибники не завжди розрізняють із боровиком, але нижній край його шапочки забарвлений у рожевий колір замість жовтого. У місці розлому сатанинський гриб червоніє або чорніє.

  • Несправжні опеньки — візуально схожі на осінній їстівний варіант. Відрізняються кольором шапочки й кільцем на ніжці.

Практика показує: розпізнати трубчасті гриби (боровики, маслюки, підберезники) набагато простіше, ніж пластинчасті (опеньки, сироїжки, рижики, волнушки). Якщо ви вирушаєте збирати гриби в Буковель, рекомендуємо прихопити з собою плетені з лози кошики. Це безпечна альтернатива целофановим пакетам або пластиковим відрам із кришками — без доступу повітря лісові дари набагато швидше псуються.

Коли стартує грибний сезон у Карпатах

Залежно від погодних умов, народна «грибалка» починається в червні, хоча деякі гриби можна зустріти вже наприкінці квітня. Згідно з давньою прикметою, сигналом до початку масового грибного полювання стає пожовкле листя на березі. Збір триває до самих заморозків (кінця жовтня). Влітку можна збирати підберезники, лисички, білі гриби, строчки, зморшки. У найбільшій кількості гриби Карпат зустрічаються ранньої осені, після дощів. Свої капелюшки з-під землі показують білі гриби, печериці, підосичники, опеньки, маслюки, оленячі ріжки та ще кілька десятків їстівних грибів. Найкращим часом доби для походу в ліс стане ранок (6-7 година).

Білі гриби в Карпатах

Безперечним фаворитом народної кухні Гуцульщини є боровик — один із найпоживніших, найкорисніших і найсмачніших грибів. Він належить до першої, вищої категорії та вважається місцевим делікатесом. Сезон білих грибів у Карпатах починається з червня і закінчується, коли землю сковують заморозки (кінець жовтня — початок листопада).

Найкращим місцем для пошуку боровиків вважаються ялинові або ялицево-букові ліси, які розташовані на висоті 1400-600 м над рівнем моря. За словами бувалих грибників, нерідко король-боровик обирає для себе найнесподіваніші місця. Іноді ці гриби в Карпатах навесні можна побачити навіть наприкінці квітня, хоча такі випадки рідкісні. Обов'язковою умовою для активного розвитку грибниці є наявність вологи. Вирушаючи в Карпати по гриби влітку, приділіть увагу чагарникам і березняку, не забудьте зазирнути під дуб, граб і бук. Сумним «доповненням» до великої кількості боровиків у літню пору є їхня не надто хороша якість — значна частина продукції вражена крихітними черв'яками та має пухкувату структуру. Якщо ви приїхали ранньої осені в Буковель, гриби краще збирати в популярних для літнього збору місцях, у низовинах. З приходом холодів і зниженням температури повітря спостерігається «міграція» боровиків. Білі гриби в Карпатах у жовтні починають рости трохи вище, у глибині старих лісів, в оточенні високогірних грабів і дубів. 

Якщо ви обожнюєте білі гриби, Карпати — ідеальне місце для захопливих пошуків. За бажання можна зробити індивідуальне замовлення кухарям ресторану, і вони приготують ваш «трофей» за улюбленим рецептом.

Де шукати гриби в Карпатах?

Грибні місця численні й різноманітні — галявини, узлісся, долини, гірські схили тощо. Особливою врожайністю славляться такі райони:

  • Кривопільський перевал; 

  • Бангофа (неподалік від гори Піп);

  • околиці озера Синевир;

  • біля водоспаду Шипіт;

  • околиці Мукачева;

  • Царівка або «Полонина Грибна»;

  • Чарівні Бескиди;

  • Полонина Дуконя;

  • села Лушмори, Драгово, Вишка, Колочава, Джерельна Гута, Солочин;

  • села Микулинці, Ільківці, Щасливе, Крите.

На початку сезону збирання грибів буде особливо результативним на сонячних галявинах і південних схилах Карпат. За спекотної погоди найкращим місцем для тихого полювання будуть північні схили та вологі мохи.

У скарбничку грибника

Скориставшись нашою таблицею, ви зможете швидко зорієнтуватися з часом і місцем пошуку своїх улюблених грибів.

Назва

Місце 

Сезон

Білий гриб

Змішані та розріджені ліси, лишайникові бори

Кінець травня — середина вересня

Маслянок

Хвойні ліси

Початок червня — перша половина вересня

Груздь

Листяні та хвойні ліси

З липня до вересня 

Рижик

Розріджені смерекові та соснові ліси

Кінець липня — початок вересня

Підберезник

Березові ліси та переліски

Кінець травня — початок жовтня

Опеньок

Листяні та хвойні ліси

З серпня до вересня

Підосичник (красноголовець)

Осиковий, березовий або змішаний з ялиновим ліс

Червень — початок вересня

Сезон грибів у Карпатах — це справжнє свято для всіх, хто любить азарт і природу, смачні страви та нові враження. Грибні тури подарують вам чудову нагоду відчути себе справжнім профі тихого полювання та потішитися заслуженими «трофеями».

;