Карпатські гриби по праву вважаються однією з «візитних карток» регіону. Королі-боровики, завзято-яскраві лисички, маслюки, що поблискують липкою вологою, аристократичні трюфелі та інші представники грибного братства розбурхують уяву туристів і змушують завмирати серце в передчутті чергової здобичі.
Згідно з народними традиціями, гриби в Карпатах зведені у своєрідний культ. Їх називають годувальниками, приписують магічні властивості, згадують у казках і піснях і, звісно ж, уміють збирати та готувати. Хоч би які сучасні та різнопланові розваги пропонували гостям Карпати, гриби завжди мають незмінну популярність і цілком можуть конкурувати з екстремальними видами активного відпочинку, адже викликають не менший підйом адреналіну та бурю позитивних емоцій.
Тут росте понад 200 різновидів грибів — красивих, корисних та екологічних.
Лісові гриби є цінним джерелом білка, а також вітамінів (A, B1, B12, C, D) і мікроелементів (калій, кальцій, мідь, цинк, сірка, марганець, йод, фосфор тощо). А які страви пропонує гуцульська кухня дорогим гостям!Гриби, тушковані в сметанному соусі з бринзою, солоні та мариновані варіації, картопляно-грибні деруни, запашний банош, вареники з капустяно-грибною начинкою та інші смаколики має скуштувати кожен турист.
Відповідно до класифікації всі їстівні гриби Карпат поділяють на 4 групи, ґрунтуючись на їхній поживності та смакових характеристиках:
1 група — елітні, з ніжною м'якотою і вишуканим смаком. Вміст білка підвищений, також у складі є достатньо вітамінів і мінералів. Це грузді, боровики (білі гриби), делікатесні рижики, трюфелі.
2 група — не поступаються за корисністю, проте мають більш жорстку м'якоту. Сюди належать: маслюки, печериці, підосичники, підберезники.
3 група — включає лисички, опеньки осінні та літні, моховики, сморчки, сироїжки. Відмінний продукт, проте трохи поступається за смаковими якостями.
4 група — всі інші їстівні види грибів.
Варто уточнити, що існує також група «умовно їстівні гриби» — джерело постійної спокуси для любителів експериментів і гострих відчуттів. Ці гриби не становлять небезпеки тільки в разі дотримання правильної технології приготування, тому не терплять дилетантства.
У Карпатському краї трапляється понад 20 видів отруйних грибів, вживання яких дуже небезпечне для людини. Найчастіше в кошик грибника потрапляють несправжні опеньки, червоний і пантерний мухомори, бліда поганка. Деякі токсичні гриби дуже схожі на своїх їстівних «родичів», що призводить до помилкового вибору.
Бліда поганка (мухомор зелений) — схожа на опеньки та сироїжки, часто зустрічається на схилах гір. Її отрута токсичніша за отруту змії! Відмітною ознакою останньої є зеленуватий відтінок шапочки та характерне кільце на ніжці.
Мухомор весняний — плутають із печерицями, відрізнити можна завдяки плівковому кільцю на ніжці.
Жовчний гриб — грибники не завжди розрізняють із боровиком, але нижній край його шапочки забарвлений у рожевий колір замість жовтого. У місці розлому сатанинський гриб червоніє або чорніє.
Несправжні опеньки — візуально схожі на осінній їстівний варіант. Відрізняються кольором шапочки й кільцем на ніжці.
Практика показує: розпізнати трубчасті гриби (боровики, маслюки, підберезники) набагато простіше, ніж пластинчасті (опеньки, сироїжки, рижики, волнушки). Якщо ви вирушаєте збирати гриби в Буковель, рекомендуємо прихопити з собою плетені з лози кошики. Це безпечна альтернатива целофановим пакетам або пластиковим відрам із кришками — без доступу повітря лісові дари набагато швидше псуються.
Залежно від погодних умов, народна «грибалка» починається в червні, хоча деякі гриби можна зустріти вже наприкінці квітня. Згідно з давньою прикметою, сигналом до початку масового грибного полювання стає пожовкле листя на березі. Збір триває до самих заморозків (кінця жовтня). Влітку можна збирати підберезники, лисички, білі гриби, строчки, зморшки. У найбільшій кількості гриби Карпат зустрічаються ранньої осені, після дощів. Свої капелюшки з-під землі показують білі гриби, печериці, підосичники, опеньки, маслюки, оленячі ріжки та ще кілька десятків їстівних грибів. Найкращим часом доби для походу в ліс стане ранок (6-7 година).
Безперечним фаворитом народної кухні Гуцульщини є боровик — один із найпоживніших, найкорисніших і найсмачніших грибів. Він належить до першої, вищої категорії та вважається місцевим делікатесом. Сезон білих грибів у Карпатах починається з червня і закінчується, коли землю сковують заморозки (кінець жовтня — початок листопада).
Найкращим місцем для пошуку боровиків вважаються ялинові або ялицево-букові ліси, які розташовані на висоті 1400-600 м над рівнем моря. За словами бувалих грибників, нерідко король-боровик обирає для себе найнесподіваніші місця. Іноді ці гриби в Карпатах навесні можна побачити навіть наприкінці квітня, хоча такі випадки рідкісні. Обов'язковою умовою для активного розвитку грибниці є наявність вологи. Вирушаючи в Карпати по гриби влітку, приділіть увагу чагарникам і березняку, не забудьте зазирнути під дуб, граб і бук. Сумним «доповненням» до великої кількості боровиків у літню пору є їхня не надто хороша якість — значна частина продукції вражена крихітними черв'яками та має пухкувату структуру. Якщо ви приїхали ранньої осені в Буковель, гриби краще збирати в популярних для літнього збору місцях, у низовинах. З приходом холодів і зниженням температури повітря спостерігається «міграція» боровиків. Білі гриби в Карпатах у жовтні починають рости трохи вище, у глибині старих лісів, в оточенні високогірних грабів і дубів.
Якщо ви обожнюєте білі гриби, Карпати — ідеальне місце для захопливих пошуків. За бажання можна зробити індивідуальне замовлення кухарям ресторану, і вони приготують ваш «трофей» за улюбленим рецептом.
Грибні місця численні й різноманітні — галявини, узлісся, долини, гірські схили тощо. Особливою врожайністю славляться такі райони:
Кривопільський перевал;
Бангофа (неподалік від гори Піп);
околиці озера Синевир;
біля водоспаду Шипіт;
околиці Мукачева;
Царівка або «Полонина Грибна»;
Чарівні Бескиди;
Полонина Дуконя;
села Лушмори, Драгово, Вишка, Колочава, Джерельна Гута, Солочин;
села Микулинці, Ільківці, Щасливе, Крите.
На початку сезону збирання грибів буде особливо результативним на сонячних галявинах і південних схилах Карпат. За спекотної погоди найкращим місцем для тихого полювання будуть північні схили та вологі мохи.
Скориставшись нашою таблицею, ви зможете швидко зорієнтуватися з часом і місцем пошуку своїх улюблених грибів.
Назва |
Місце |
Сезон |
Білий гриб |
Змішані та розріджені ліси, лишайникові бори |
Кінець травня — середина вересня |
Маслянок |
Хвойні ліси |
Початок червня — перша половина вересня |
Груздь |
Листяні та хвойні ліси |
З липня до вересня |
Рижик |
Розріджені смерекові та соснові ліси |
Кінець липня — початок вересня |
Підберезник |
Березові ліси та переліски |
Кінець травня — початок жовтня |
Опеньок |
Листяні та хвойні ліси |
З серпня до вересня |
Підосичник (красноголовець) |
Осиковий, березовий або змішаний з ялиновим ліс |
Червень — початок вересня |
Сезон грибів у Карпатах — це справжнє свято для всіх, хто любить азарт і природу, смачні страви та нові враження. Грибні тури подарують вам чудову нагоду відчути себе справжнім профі тихого полювання та потішитися заслуженими «трофеями».