Карпати приваблюють гостей не тільки мальовничою природою та визначними пам'ятками. Також сюди приїжджають заради чудових умов, для активного відпочинку, оздоровлення та смачної кухні. Відпустка на популярних гірських курортах — чудова нагода скуштувати смачні національні страви Карпат, у яких відчувається історичний вплив угорців, румунів, німців, євреїв та інших народностей, що історично пов'язані із Закарпаттям.
Закарпатська кухня вразить вас своїм розмаїттям, місцеві делікатеси, що мають величезну популярність в туристів, ви зможете скуштувати на відпочинку в Карпатах. Тож будьте готові до гастрономічних відкриттів — голодними ви точно не залишитеся!
Гостра, ситна страва, являє собою гуляш. Її придумали угорські пастухи. Звичайно, за довгі роки рецепт неодноразово трансформувався, але основні інгредієнти залишилися незмінними: м'ясо, казан і спеції.
Бограч по-гуцульськи складається з кількох сортів м'яса: свинини, яловичини, телятини. Також до рецептури входять копчені реберця, сало. З овочів часто додають картоплю, томати, солодкий перець, моркву. Не обходиться страва без прянощів: паприки, кропу та кмину. Для пікантності часто використовують перець чилі.
Ще одна страва угорського походження, перекладається як «підсмажений». Для її приготування використовують томати, цибулю, часник і паприку. Але головний інгредієнт — свинина. Усі компоненти смажаться, а потім тушкуються на повільному вогні. Також замість свинини часто використовують яловичину, курку та інші види м'яса. У рецепті можуть зустрічатися гриби.
Карпатські страви складно уявити без ріплянки. Раніше її вважали другим хлібом і готували з кукурудзяного борошна та картоплі. Страву варять у чавунному посуді, постійно помішуючи для отримання рівномірної, гладкої консистенції. По закінченню приготування ріплянку подають із кислим молоком, бринзою, шкварками та смаженою цибулею. Часто вона служить гарніром до м'ясних страв.
Крумплі — що це за страва? По суті вона являє собою картоплю «в мундирах», запечену зі сметаною, яйцями, сиром і ковбасою. Існує безліч рецептів крумплі. Наприклад, деякі господині замінюють ковбасу на шинку або сало. Але подібні експерименти тільки підвищують популярність смачної страви.
Закарпатську кухню складно уявити без грибної юшки. Її головний інгредієнт — це білі гриби. Вони можуть бути свіжими або сушеними. Також для приготування юшки використовують моркву, цибулю, часник і спеції. Їх пасерують і додають у бульйон. Для того, щоб юшка була ще більш наваристою та ніжною, її заправляють сметанно-борошняною сумішшю.
Традиційна гуцульська страва угорського походження являє собою «домашні макарони». Для її приготування замішують тісто, яке натирають на тертці та підсушують. Потім макарони підсмажують, приправляють червоним перцем і тушкують з овочами та зеленню. Торгоню подають як гарнір.
Ще одна страва, без якої складно уявити собі українську кухню. Це каша, приготована з кукурудзяного борошна з вершками або сметаною. Додатково до баношу подають бринзу, шкварки та гриби. Дуже смачна і ситна страва.
Гуцульська кухня — це смачні борошняні страви. Наприклад, спробуйте лангоші. Їх готують із дріжджового тіста з яйцями, яке смажать у великій кількості рослинної олії. Готову страву подають зі сметаною та сиром.
Страва має чеське коріння і представлена в різноманітних варіаціях. Кнедлики — апетитні кульки з дріжджового тіста, з сирою або відвареною картоплею, м'ясом і сиром. Кульки попередньо відварюють і подають із різноманітними соусами, смаженою цибулею, бульйоном, сметаною. Також часто замовляють солодкі кнедлики з горіхами та фруктовим сиропом.
Любителям солодкого кухня Карпат неодмінно запам'ятається гомбовцями. Вони являють собою десерт із дріжджового тіста з фруктовою начинкою, посипаний панірувальними сухарями. Особливість гомбовців — у приготуванні на пару.
Якщо ви плануєте гастротур на Закарпаття, ми приготували невеликий словник, який допоможе орієнтуватися в місцевих ресторанах:
пікниця — домашня ковбаса з червоним перцем;
шовдарь — окіст, копчений на сливових або вишневих дровах;
страпачки — смачні галушки з картоплі;
гурка — кров'янка з рисом;
кендюх — це сальтисон. Делікатес із подрібненого м'яса з додаванням невеликої кількості сала.
Доповнить смачний обід чи вечерю ароматний карпатський чай або щось міцніше. Наприклад, зверніть увагу на палинку — міцний напій, який настоюють на ягодах і фруктах. Також у гостей карпатських курортів популярні медовуха, місцеві вина, крафтове пиво.