Великдень на Закарпатті — одне з основних свят. Місцеві жителі дуже побожні та шанують традиції. Тому якщо ви хочете не просто цікаво відпочити, а також незабутньо провести час і познайомитися з місцевими звичаями — найкращим рішенням буде приїхати в Карпати на Великодні свята.
Ви можете самостійно спланувати маршрут або обрати один із популярних курортів, щоб взяти участь у святі, відпочити та дізнатися про уклад життя місцевого населення.
Гуцули — хто це, і які в них традиції? Гуцулами називається етнографічна група українців, які проживають у Карпатах на таких територіях, як Буковина, Покуття та Марамуреш. Багато великодніх обрядів тут переплітаються з традиційними, які поширені і в інших регіонах України. Але на Закарпатті є і свої тонкощі. Особливо ретельно традицій дотримуються у Страсний тиждень, коли починаються приготування до Великодня. Вважається, що до Чистого четверга всі роботи по господарству мають бути закінчені.
У Чистий четвер діти ходять у гості до своїх хрещених, де їх пригощають випічкою у вигляді пташок. Вона отримала назву «кукуци-гугуци». Усі хрещеники отримують таких пташок. Якщо ж хрещений ще не завів сім'ю, за традицією, кукуци-гугуци випікає його мама. Також діти отримують у подарунок усілякі солодощі.
Великдень у Карпатах відрізняється й оформленням великоднього кошика або дарника. Він є в кожній родині і використовується тільки на це свято. Особливу популярність мають плетені кошики, створені в невеликому закарпатському селі Іза. Їх починають плести ще після Водохреща. Вважається, що хто перший сплете кошик, той буде весь рік жити щасливо. Для його виготовлення використовуються вербові прути, які замочуються у воді з додаванням Водохресної. Кажуть, що в процесі заготівлі прутів читають спеціальні молитви.
У суботу напередодні Великодня, плетені кошики кожна господиня заповнює на власний смак, щоб уночі освятити в церкві. Зазвичай вміст дарника має такий вигляд:
шовдарь або домашня шинка;
писанки;
паски;
натертий хрін;
масло;
сіль;
вино;
ковбаса.
У деяких районах Закарпаття в кошик кладуть смаженого або запеченого півня, а також баранчика, зробленого з олії чи тіста, як символ Агнця Божого. Після того як дарник готовий, його накривають вишитим рушником і вирушають до церкви на всенічну службу.
Окрім гуцульських традицій, цікавими є великодні звичаї в Україні.
Вербна неділя — це перехідне свято, і дата залежить від Великодня. Але обов'язково вона припадає на шосту неділю Великого посту. У 2024 році на 28 квітня за східним обрядом і на 24 березня — за західним. Вважається, що цього дня багато століть тому Ісус увійшов до Єрусалима. Люди, які зустрічали його, встеляли його дорогу пальмовим гіллям. Тому цього дня в церкві освячують гілки дерев.
Існує повір'я, що в Чистий четвер вода має цілющу силу. Тому згідно з цією традицією на Великдень, багато хто намагається скупатися на світанку. Також цього дня прикрашають будинок, фарбують яйця, випікають великодній хліб. Його прикрашають пташками, віночками, косами, хрестами. Вважається, що чим вища і пишніша паска, тим вдалішим та щасливішим буде наступний рік.
Це особливий день для релігійних людей. Саме в п'ятницю відбувся суд і страта Ісуса Христа. Цього дня тримають суворий піст, аж до повної відмови від їжі. Намагаються не лаятися, тихо розмовляти, не веселитися. У храмах під час служби виносять Плащаницю — вона символізує похоронну пелену, в яку було загорнуто тіло Христа.
Цього дня закінчують усі приготування до свята і наповнюють дарник різними делікатесами. Тепер до нічної служби можна відпочивати.
По закінченню служби всі прагнуть додому на трапезу. За святковим столом збирається вся родина. У центрі столу розташовують паску зі свічкою, принесеною зі служби. Усі вітають одне одного словами «Христос Воскрес», і відповідають «Воістину Воскрес!». Після цього сідають за стіл. Крім паски на столі й інші святкові страви, зокрема ті, які посвятили в церкві — яйця-крашанки, домашня шинка, ковбаса тощо.
Великдень 2024 випадає в Україні на 5 травня. Якщо хочете зануритися в місцеві традиції з головою, саме час підготуватися і спланувати поїздку в Карпати. Готель краще забронювати заздалегідь. Адже це популярний період у гостей карпатських курортів.